Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  • Kategorie blogu
  • Štítky blogu
Blog
09.03.2021
Ostružiník obsahuje minerální látky či vitaminy a snižuje tlak
Ostružiník je víceletý keř z čeledi růžovitých. Jeho trnité šlahouny mohou dorůst i několika metrů. Je známý i pod názvy černá malena, ježiník, če... číst celé
09.02.2021
Sedm pravidel pro pěstování bylinek v zimě za oknem
Čerstvé bylinky dodávají pokrmům chuť i vitaminy a dopřát si je můžeme i během zimy. Jejich pěstování v bytě není nijak složité, ale přesto je potřeba... číst celé
21.01.2021
Rakytník
Kdo by jej neznal rakytník řešetlákový - zázrak plný vitamínů, náš český citrón, první pomoc při chřipce. číst celé
Zobrazit všechny články
Nepropásněte novinky, akce a slevy!

Zasíláme jen zajímavé novinky i cenné rady a tipy ze světa bylinek. Kdykoli se můžete odhlásit.

 

  1. Úvod
  2. Blog
  3. Chilli neobsahuje jen kapsaicin, ale i vitaminy A, C a E
01.12.2020

Chilli neobsahuje jen kapsaicin, ale i vitaminy A, C a E

Chilli je jednoletá rostlina z čeledi (a teď budete možná někteří hodně překvapeni) lilkovitých. Ano, přesně z té samé čeledi jako jedovatý durman, blín či rulík. Dorůstá do výšky 40 centimetrů. Volně rostoucí chilli v našich končinách nenajdeme, vypěstovat si ji však můžeme snadno. Není potřeba mít velkou zahradu, chilli stačí místo v truhlíku na okně. Potřebuje sluníčko, pravidelnou zálivku a půdu bohatou na živiny, do květináčů je můžeme začít vysazovat již v březnu. Druhy k pěstování si vybíráme nikoliv podle toho „že se nám líbí“, ale podle toho, jak je chceme využít a jak ostré sneseme.

Prapůvodní chilli byly vždycky malé červené plody rostoucí směrem vzhůru. Červené byly proto, že jejich šíření záviselo na roznášení semen ptáky a ptáci červené plody milují. Dlouholetým šlechtěním se však vyvinuly plody různé velikosti, různých barev a visící ze stonku směrem dolů.

Chilli zpracováváme opatrně a v rukavicích. Obsažené látky vám vydrží na rukou opravdu dlouho, špatně se smývají a sáhnout si pak do oka či jinam opravdu není to, o čem byste po nocích snili. Může za to kapsaicin, látka, které papričky vděčí za svou ostrost. Ten způsobuje pálení nejen v ústech, ale i v očích, v nose, a i na jiných sliznicích.

Kromě kapsaicinu obsahuje chilli i barviva, éterické oleje, minerální látky, flavonoidy a vitaminy A, C a E. Podporuje prokrvení, tiší bolest, zabraňuje zánětům a pomáhá nastartovat látkovou výměnu. Po fázi pálení nastupuje fáze umrtvení – a to nejen při požití, ale i při užití například masti. Chilli se tak hodí i k tlumení chronických bolestí. Chilli mast není náročná na výrobu. Pokud si ji chceme vyrobit, potřebujeme ovšem nejprve chilli olej a chilli tinkturu.

Olej vyrobíme zalitím 1 čajové lžičky chilli prášku 250 mililitrů kvalitního olivového oleje. Směs necháme dva týdny stát na teplém místě, denně protřepáváme a na závěr přecedíme.

 

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Nepropásněte novinky, akce a slevy!
Kde nás najdete

Kontakty
Naďa Pollečová - Bylinkovyshop.cz
Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz
Zpracování osobních údajů můžete ovlivnit úpravou svých preferencí ochrany soukromí.