Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  • Kategorie blogu
  • Štítky blogu
Blog
09.03.2021
Ostružiník obsahuje minerální látky či vitaminy a snižuje tlak
Ostružiník je víceletý keř z čeledi růžovitých. Jeho trnité šlahouny mohou dorůst i několika metrů. Je známý i pod názvy černá malena, ježiník, če... číst celé
09.02.2021
Sedm pravidel pro pěstování bylinek v zimě za oknem
Čerstvé bylinky dodávají pokrmům chuť i vitaminy a dopřát si je můžeme i během zimy. Jejich pěstování v bytě není nijak složité, ale přesto je potřeba... číst celé
21.01.2021
Rakytník
Kdo by jej neznal rakytník řešetlákový - zázrak plný vitamínů, náš český citrón, první pomoc při chřipce. číst celé
Zobrazit všechny články
Nepropásněte novinky, akce a slevy!

Zasíláme jen zajímavé novinky i cenné rady a tipy ze světa bylinek. Kdykoli se můžete odhlásit.

 

  1. Úvod
  2. Blog
  3. Ostružiník obsahuje minerální látky či vitaminy a snižuje tlak
09.03.2021

Ostružiník obsahuje minerální látky či vitaminy a snižuje tlak

Ostružiníkové keře nalezneme téměř v každém lese, občas i na krajích cest, v příkopech a na rumištích.

Z ostružiníku sbíráme mladé listy a zralé plody. Listy sušíme ihned po sběru, ideálně v sušičce na ovoce, či v troubě – teplota však nesmí přesáhnout 40 stupňů. Plody můžeme zavařit, zamrazit, případně z nich vyrobit šťávu či marmeládu.

Ostružiník roste tak hojně, že není třeba ho pěstovat. Existují však šlechtěné odrůdy vyznačující se hojností sklizně či velikostí plodů.

Ostružiník obsahuje vitamíny, flavonoidy, ovocné kyseliny, minerální látky a měď. Snižuje krevní tlak, zabraňuje zánětům, a působí proti zácpě. 

Ostružiníkové listy se do čaje přidávají často – můžete je však fermentovat, a tím chuť ještě umocnit.

Proces není složitý:

1. Zavadnutí – tento krok se vyřídí téměř sám od sebe – stačí rozprostřít natrhané maliníkové či ostružiníkové listy v tenké vrstvě na papír a nechat je do druhého dne mírně zavadnout.

2. Pomačkání – Nejlépe to zvládneme válečkem na nudle. Při tomto kroku jde o to, narušit stavbu listů tak, aby se buněčná šťáva dostala do kontaktu se vzduchem, to je – spolu s navlhčením listů a teplem – základním předpokladem úspěchu celého konání. Navlhčení provedeme tak, že dostatečně vysoko nad hrnec s vařící se vodou umístíme cedník s pomačkanými listy a 5 – 8 minut napařujeme. Správnou teplotu páry poznáme snadno – pokud nad ní udržíme bez obtíží ruku, je teplota pro listy vhodná.

3. Fermentace – Ve třetím kroku je nejdůležitější výběr nádoby. Rovnou zavrhneme jakýkoliv kov či nerez, vyhneme se skleněným nádobám (kvůli přístupu světla), v nejhorším případě sáhneme po smaltovaném hrnci, nejlepší službu ovšem odvede kameninová nádoba. Napařené listy do ní naskládáme, zakryjeme talířem a zatížíme kamenem. Pak umístíme do tepla – aby se fermentace podařila, potřebujeme stálou teplotu cca 30 stupňů.

4. Sušení – Po třech dnech je proces fermentace u konce. Odstraníme kámen a talíř, listy ihned vyjmeme a rozprostřeme na kuchyňské utěrky. Necháme usušit.

 

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Nepropásněte novinky, akce a slevy!
Kde nás najdete

Kontakty
Naďa Pollečová - Bylinkovyshop.cz
Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz
Zpracování osobních údajů můžete ovlivnit úpravou svých preferencí ochrany soukromí.